czwartek, 3 sierpnia 2017

Czym są proteiny ?



Proteiny to białka zbudowane z aminokwasów, pełnią rolę naprawczo-wzmacniającą, są niezbędnym elementem pielęgnacji.
Uzupełniają ubytki wyrządzone zniszczeniami.


Podział ze względu na pochodzenie:

Roślinne:
- Proteiny pszeniczne
- Proteiny kukurydziane
- Proteiny ryżowe
- Proteiny owsiane
- Spirulina


Zwierzęce:
- Keratyna(budulec naszych włosów)
- Kolagen
- Proteiny mleczne
- Białka jedwabiu

Aminokwasy:
- Arginina
- Glicyna
- L- cysteina
- Seryna


Podział ze względu na wielkość cząsteczek:

Wielocząsteczkowe:
Za duże aby dostać się w ubytki włosa, chronią przed odparowywaniem wody, działaniem porównywalne  do silikonów.

- Milk protein
- Elastin
- Collagen
- Silk protein
- Wheat protein

Proteiny hydrolizowane:

Przedostają się w głąb włosa wypełniając jego ubytki.

-Hydrolyzed keratin
- Hydrolyzed elastin
- Hydrolyzed milk protein
- Hydrolyzed wheat protein


Proteiny prosto z lodówki:
- jajka
- żelatyna (laminowanie włosów)
- jogurt
- piwo
- banan
- mleko

Zbyt duża dawka protein może przeproteinować nasze włosiska, w wyniku czego będą wyglądać na zniszczone.
W przypadku przeproteinowania włosów należy umyć czuprynę szamponem z SLS, a następnie nałożyć dużą dawkę emolientów.

Jak stosuje proteiny?
Raz w tygodniu w odżywkach, bądź przy laminowaniu włosów.


Proteinowe produkty:

- Kallos Keratin
- Nivea Long care & Repair
- Serical Crema Latte
- B.Agafi maska jajeczna
- Odżywka Ziaja kozie mleko
- Dove Hair Therapy Daily Moisture (odżywka do włosów suchych)





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz